Taşınmaz ve ekonomik varlıklar üzerinde defter tutan mükellefler için düzenlemeler yapılmıştır.
Gayrimenkul ve ekonomik değerlere ilişkin defter tutan mükellefler için düzenleme yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin “ç” bendi ve geçici 32 nci maddesinde düzenlenen taşınmazların veya amortismana tabi diğer ekonomik değerlerin yeniden değerleme uygulamalarından, tam mükellefiyete tabi gelir veya kurumlar ve bilanço esasına göre defter tutmak. mükellefler yararlanabilir.
Yasal düzenlemelerde, yeniden değerleme sonucunda hesaplanan değer artışı bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında, fiyat artış tutarının pasifte özel fon hesabında gösterilen kısmı ise ilaveler dışında özel bir fon hesabında gösterilmektedir. sermayeye, başka bir hesaba aktarılır veya şirketten rastgele, bu işlemin yapıldığı dönemin menfaati ile ilişkilendirilmeksizin çekilir. Bu dönemde gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulması öngörülmüştür.
Öte yandan, bilanço esasına göre defter tutmakla birlikte faaliyet alanlarının prestiji nedeniyle farklı muhasebe tekniklerini kullanmak zorunda kalan banka ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlar, belirlenen “Temel Esaslara” uymakla yükümlüdürler. Muhasebe Kavramları”, “Muhasebe Politikalarının Açıklanması” ve “Mali Tablo İlkeleri”. Mükellefler için zorunlu olan muhasebe sisteminin diğer yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlü olmayacak.
Yönetmelik ile, kendi muhasebe sistemlerine göre yeniden değerlenebilecek ekonomik değerlerin değerlemesini yapmışlarsa, fon hesabından pay ihraç ederek veya bilanço pasiflerinde özel fon hesabı oluşturma kuralı yedek akçelerin bu işlem sonucunda hesapladıkları değer artışları en geç yeniden değerleme işlemine tabi tutulur. Hesap devri için kurumlar vergisi beyannamesi verme tarihine kadar ibraz edilebilecektir.
Bilançonun pasifinde özel fon hesabı açılması durumunda, fon hesaplarının ve rezervlerinin yetersiz olması durumunda cari fiyatlar öncelikle özel fon hesabına alınır. Eksik fark tutarları, hesabın oluşturulma nedeninin açıklanması da dahil olmak üzere bilanço dışı hesaplarda takip edilecek ve bilanço dipnotlarında belirtilecektir.
Hesaplanan fiyat artışının özel bir fon hesabına alınması için yapılan istisnai düzenlemeler dışında, ekonomik değerlerini yeniden değerlendirmek isteyen mükelleflerin belirlenen örf ve esaslara uyması gerekecek.